חרדה דנטלית היא פחד מוגזם מרופאי ומטיפולי שיניים, שרבים מאיתנו חווים באופן משתק. סטודנטים לתואר שני בחוג למינהל מערכות בריאות באקדמית רמת גן, מצאו שהאזנה למוזיקה יכולה להשפיע על מצב החרדה
ynetפורסם: 08.08.19 , 13:06
האם אנחנו חרדים מרופא שיניים? בואו נודה על האמת, כן. לעיתים אפילו חרדה משתקת. אבל מה לעשות שאנחנו חייבים לבדוק, לתקן, לסדר וליישר את השיניים?
חרדה דנטלית היא פחד מוגזם מרופאי ומטיפולי שיניים עקב חוויה אישית קודמת, שמיעת סיפורים של אחרים, חשיפה שלילית על טיפולים רפואיים (לא רק טיפולי שיניים) מהתקשורת, וכן חוסר אונים הנובע מחוסר שליטה במצב.
במסגרת פרויקט מסכם בתואר MA במנהל מערכות בריאות באקדמית רמת גן, הצליחו החוקרים, רופאי השיניים (ד"ר מוטי דוידוב, ד"ר אלכס חיינר וד"ר בוריס כצמן), להוכיח כי הקשבה למוזיקה מקטינה את רמת החרדה במהלך טיפול שיניים.
במחקר שהרופאים ערכו במרפאות שיניים פרטיות וציבוריות באזור המרכז, חולקו 90 מטופלים לשתי קבוצות אקראיות. בקבוצה אחת האזינו המטופלים למוסיקה רק במהלך המפגש הראשון, ובקבוצה השנייה האזינו המטופלים למוסיקה רק במהלך המפגש השני.
כל המטופלים ללא יוצא מן הכלל נשאלו הן ביחס לרמת החרדה התכונתית שלהם והן ביחס לרמת החרדה הדנטלית. המחקר העלה באופן חד משמעי ומובהק שהאזנה למוזיקה מסייעת בהפחתת רמת החרדה בשיעור של 50%.
כבר לפני הטיפול הראשון, רמת החרדה מטיפולי השיניים הייתה כמעט זהה בשתי קבוצות המחקר. אולם בתום הטיפול הראשון ניכרה ירידה משמעותית רק בקרב מטופלי קבוצת המוזיקה.
בקבוצה השנייה שלא האזינה למוזיקה בטיפול הראשון, רמת החרדה נשארה ללא שינוי. את הטיפול השני התחילו שתי הקבוצות ברמת חרדה כמעט זהה לרמתה כפי שנמדדה לאחר הטיפול הראשון. בתום הטיפול השני נצפתה ירידה ברמת החרדה מטיפולי השיניים בשתי הקבוצות ובמודגש בקרב הקבוצה שהאזינה למוסיקה רק בטיפול השני.
ההמלצה: להשמיע מוזיקה מרפאות השיניים
נמצא כי למוסיקה השפעה מתמשכת להורדת החרדה הדנטלית להמשך הטיפולים גם אם אלו לא לוו בהשמעת מוזיקה. אם בעבר הוכח כי מוזיקה מפחיתה חרדות רק בקרב ילדים הרי שניתן עכשיו להוסיף לרשימה גם את המבוגרים.
ברור כי נטייה לחרדה תכונתית שיש לנו בחיי היומיום, אף היא קשורה לחרדה דנטלית כך שאם הראשונה תפחת – גם האחרונה תפחת, ולהפך.
החוקרים הסיקו כי השמעת מוזיקה בעת טיפולי שיניים גורמת להפחתת החרדה הדנטלית בקרב המטופלים, וכי השפעת המוזיקה אינה חד פעמית אלא נמשכת גם לטיפולים הבאים, אם כי בעוצמה פחותה.
המלצת החוקרים הייתה כי יש לקדם את נושא השמעת המוזיקה בחדרי ההמתנה ובעת טיפול השיניים, לבנות נהלים ותקנים ולתדרך את רופאי השיניים בנושא המוזיקה ככלי להתמודדות עם חרדה, החל מסוג המוזיקה, תדירות השמעה, השפעות על אוכלוסיות שונות במגזרים השונים.
הפרויקט נערך במסגרת פרויקט מסכם בתואר MA במנהל מערכות בריאות באקדמית רמת גן, בהנחיית פרופ' יעקב נפרסטק – ראש החוג לתואר MA במנהל מערכות בריאות, גב' אסתר קטי כץ – מרצה לסטטיסטיקה ושיטות מחקר
להתגבר על הפחד. מוזיקה במהלך הטיפולים (צילום: shutterstock)