מרפאת הוד השרון

מרפאת רחובות

מהפכה בתפיסת תפקיד השינניות

הקשר המפתיע, שרק מתחיל להיחשף, בין "ביקור אצל שיננית" לבין הבריאות הכללית הופך לנושא החם

"ביקור אצל שיננית", אותה תחזוקה חשובה של הסרת אבנית בשילוב הדרכה למטופל, מקבלת בשנים האחרונות תפנית מקצועית מפתיעה. מתברר כי מחלות החניכיים הדלקתיות, בהן נלחמת השיננית, עלולות לא רק לגרום לאובדן מוקדם של שיניים בריאות, לריח רע מהפה ולחיוך לא אסתטי – אלא ממש מסכנות את בריאותן של מערכות חשובות אחרות בגופנו. תפקיד השיננית מקבל תפנית ומשנה חשיבות!

בריאות הפה והבריאות הכללית – הביצה והתרנגולת של עולם הרפואה
90%-50% מהבוגרים ברחבי העולם סובלים מדלקת חניכיים. גם בעולם המערבי המתקדם, רבים באוכלוסייה סובלים מפריודונטיטיס (מחלת חניכיים) כרונית בדרגות שונות. מחקרים אפידמיולוגיים רבים מהשנים האחרונות גילו קשר בין בריאות הפה ומצב הבריאות הכללית, אך לא איתרו הוכחות סיבתיות. בשל היקף תופעת מחלות החניכיים והשלכותיה, החלו להתבצע גם מחקרים ייעודיים לבחינת הקשר בין בריאות הפה לבריאות הכללית, ואלה מצביעים על קשרים מעניינים ולעתים אפילו דו-כיווניים (!) בין בריאות הפה לבריאות הכללית.

אז מה בעצם קורה כאן?
כידוע לכולנו, ברובד הדנטלי שמעל ובתוך כיסי החניכים יש חיידקים גורמי דלקת. כיוון שרובד זה דבוק לשן, התגובה הדלקתית היא ארוכת זמן וכרונית. הסבר אפשרי לקשר שבין מחלות חניכים ומחלות סיסטמיות הינו כי בקטרמיה (נוכחות של חיידקים גורמי זיהום) מתרחשת כאשר אותם חיידקים "אלימים" חודרים לזרם הדם, מסיבה כלשהי אינם מנוטרלים על ידי המערכת החיסונית וכך צומחים ומתרבים. כמו כן, נמצא שחלבונים פרו-דלקתיים נמצאו בריכוזים גבוהים יחסית באוכלוסייה שסובלת מדלקת חניכיים. חומרים אלו זולגים לתוך הגוף וגורמים לתהליכים דלקתיים באברים שונים. עוד ממצא מעניין הוא כי לעתים, במחלות מסוימות, מדדי הדלקת יורדים כתוצאה מטיפול במחלות החניכיים.

דוגמאות? בבקשה. 
קחו את הסוכרת, לדוגמה. עד היום נחשבה מחלת חניכים בחולי סוכרת כסיבוך של מחלת הסוכרת. מתברר כי הקשר בין המחלות הוא דו-כיווני: כפי שסוכרת מעלה את הסיכון למחלת חניכיים, המחקר הראה כי טיפול יעיל במחלת החניכיים מאפשר להשיג איזון ברמות הסוכר והמחלה. למעשה, כיום מצויים מחקרים ומאמרים הבוחנים את הקשרים בין מצב אורלי ירוד למחלות רבות אחרות, לרבות מחלות לב, מחלת כליות כרונית (CKD), לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, אוסטיאופורוזיס ואפילו קשר מסוים לאלצהיימר. קשרים אלה עדיין אינם ברורים דיים. מכיוון שלרוב מדובר במחלות סיסטמיות מולטי פקטוריאליות, בדומה למחלת החניכיים, לא נמצאו קשרים סיבתיים הקושרים ביניהן. דבר אחד ברור: מצב של דלקת כרונית אינו מיטיב עם הגוף או עם המערכת החיסונית ויש לשאוף לצמצום מצבי דלקת כרוניים – ביניהם גם מחלת חניכיים.

איך לשמור על השיניים (ואיך להעביר את התורה לאחרים)? 
ההצלחה מתחילה בהדרכה.
כיום אנו יודעים שהפה, כחלק בלתי נפרד מכל מערכות הגוף, מושפע מבריאותנו הכוללת ומשפיע עליה. מי שיפנים ויטמיע בשגרת היום את הנקודות הבאות, יהיה בעל סיכויים רבים להצליח לשמור על היגיינת פה טובה יותר לאורך שנים וגם יתרום לבריאותו הכללית

לפניך כמה נקודות חשובות:

  • לטובת בריאותנו הכללית – יש חשיבות רבה ביותר להסרה יומיומית יעילה של רובד החיידקים מחלל הפה.
  • חשוב לשמור בבית על היגיינת פה נכונה ויומיומית, המותאמת לכל אחד באופן אישי, בנוסף לביקור התקופתי אצל השיננית להסרת רובד חיידקי פלאק ואבנית.
  • על פי רוב יש צורך בשניים עד שלושה אמצעים מכניים לסילוק שאריות מזון ופלאק, כגון חוט וקיסם לאזורים הבין שיניים.
  • האמצעי המכני המרכזי והחשוב ביותר הוא כמובן מברשת השיניים, המשמשת להסרת הרובד שעל פני משטחי השיניים. למברשת שיניים חשמלית, כמו המברשת של ,ORAL B יתרון רב על פני מברשות ידניות, משום שהיא יעילה יותר בהסרת רובד החיידקים הדביק שמצטבר על השיניים והחניכיים. מחקרים שונים אף מדגימים פי שניים יעילות בהסרת פלאק על ידי מברשת השיניים החשמלית לעומת המברשות הידניות, וכן יעילות מובהקת בהפחתת דלקת חניכיים.
  • מטופלים רבים נוטלים תרופות לטיפול במגוון מצבים רפואיים. חשוב שננחה אותם כי יש תרופות למחלות מסוימות (כגון לחץ דם ואפילפסיה) שתופעות הלוואי שלהן עלולות להתבטא ברקמת החניכיים ולעורר בה דימום ונפיחות מוגברים. בכל מקרה כזה, יש להמליץ למטופל להיבדק על ידי רופא השיניים וליידע את הרופא המטפל.
גלילה לראש העמוד